23.6.07

God, help them, please!

Sobota in z njo sobotna priloga. Redko se spravim brat tiste dolge zgodbe, a vendar danes sem eno prebral takoj. Gre za zgodbo o sužje-lastniškem odnosu med delavci in delodajalci na Kitajskem, v številnih ilegalnih opekarnah. Kitajska kot zgodba o uspehu, vsemogočna nad 10% gospodarska rast in oh in sploh razvijajoča se dežela... skriva v sebi gadje gnezdo strahu, ponižanja in razvrednotenja človekovega dostojanstva. Nekaj gnilega je med tisto družbo, tam na vzhodu. Daleč stran od Slovenije mogočne stavbe, tovarne in ne vem kaj še raste kot šampinjoni v toplem in vlažnem okolju. Kaj pa je primarni element vsega tega? Opeka. Članek piše o opekah, ki jih ustvarjajo krvave, bičane, trpinčene in izumučene roke. Ljudje imajo kos kruha in kislo juho. Ta članek je dejansko "šok terapija".
Človek ne more verjeti, da to dejansko obstaja. Mislil bi si, da prebiram vesti o dogajanju iz časa industrijske revolucije... Lahko bi pisal in pisal, pa raje prosim Boga, da naj udari tam kjer je potrebno in blaži rane tam kjer krvavijo. Fotka je nekaj na to temo. Rožni venec sem našel obešen v kurilnici, kjer ga je oče obesil. On rad zbira zgodovinske predmete. Prav ta "molek" ima izredno zavidljivo starost. Nisem verski fanatik, ampak vsekakor, po takem branju sem si zaželel, da Bog, Alah, Buda, Šiva,.... kdorkoli že pač... pomagajo tamkajšnjim ponižanim otrokom in možem.

To so zgolj na kup nametana občutja ob branju besedila.

5 komentarjev:

Mih@ pravi ...

Sicer se grozno sliši, ampak dokler bo tam tako, smo lahko tukaj srečni. Ko se bo enkrat Kitajska osvobodila komunizma grozi propad vsej zahodni industriji. Kitajci imajo drugačno mentaliteto in so pripravljeni delati cel dan zastonj, če bodo s tem krepili firmo, v kateri delajo in državo.

Po drugi strani je pa tudi res, da je kapitalizem pač sovražnik komunizma in vsega napisanega ni vzeti smrtno resno. Kaj vse so pisali o Jugoslaviji v tujih medijih...

Unknown pravi ...

Ampak veš, ti moram kar povedat, da ko bo tam padel komunizem, bo prišel na vrsto kapitalizem, kar pa sam dobro veš kako se širi kot balon, ki ga napihuješ. Prvo leto bo plača 5 enot, drugo leto bo 6 enot, tretje bo 7 enot, inflacija, nominalne vrednosti in ekspanzija gospodarstva.... Tako da bodo stopicali po istih stopničkah kot mi. Ampak anyway... vseeno je grozno, pa četudi je samo pol res.

Gregor Harih pravi ...

Sad but true bi rekli pri enem bendu. Kaj češ. Sam ne moreš nič. S tem, da pa razmišljaš tako kot ti, pa samo dokazuje, da si duhovno zdrav človek in to je glavno kaj šteje!

Ivan Ž. pravi ...

Maš o tem eno fajn reportažo v zadnjem National Geographicu...

Kitajci grejo točno po tisti poti, kot se je razvijal tudi naš kapitalizem, skupaj s sužnjelastništvom in onesnaževanjem okolja. Rešitev za to seveda ni bič božji, ampak pomoč socialno in tehnološko bolj razvitih/bogatejših družb.

Kar je seveda utopija. V svetu kot je danes it ain't gonn ahappen anytime soon...

Unknown pravi ...

Se povsem strinjam fotoholik. Tisto je bila prispodoba. Hvala za usmeritev. Bom pogledal.